MΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Επιλογή Περιόδου

Επιλογή Εκθέματος

[Εκθέματα] - Αρχαϊκή Περίοδος

Λύχνος

Λύχνος

Μαρμάρινο λυχνάρι. Το χείλος του στολίζεται από τρία σχηματικά δοσμένα κεφάλια λιονταριών. Πάνω στο χείλος του λυχναριού υπάρχουν τρεις τρύπες από όπου έβγαιναν τα λυχνάρια. Βρέθηκε στο ιερό της Άρτεμης στη Βραυρώνα

Χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ.

Μουσείο Βραυρώνας, αριθμός ευρήματος 122

Αρχή Σελίδας

Ομοίωμα Φιδιού

Ομοίωμα Φιδιού

Κεφάλι φιδιού με το πάνω τμήμα του ανορθωμένου σώματος του από πωρόλιθο. Το στόμα του με ένα μικρό γενάκι κάτω από το σαγόνι είναι ορθάνοιχτο και αφήνει να φανούν τα κοφτερά δόντια του. Οι λεπτομέρειες του σώματος έχουν αποδοθεί με χαράγματα και χρώματα. Το φίδι αυτό ίσως συμπλήρωνε τον μυθικό Νηρέα, τον γνωστό ως Τρισώματο δαίμονα, που στόλιζε το αέτωμα ενός από τους αρχαϊκούς ναούς της Ακροπόλεως γύρω στα 570 π.Χ.

Χρονολογείται γύρω στο 570 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 41

Αρχή Σελίδας

Άγαλμα Σφίγγας

Άγαλμα Σφίγγας

Άγαλμα αρχαϊκής σφίγγας, που βρέθηκε στο χωριό Σπάτα της Αττικής. Η σφίγγα, μυθικό ζώο, με σώμα λιονταριού, φτερά πτηνού και κεφάλι γυναίκας χρησιμοποιήθηκε στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια και ως επίστεψη επιτύμβιων στηλών, συμβολίζοντας το φύλακα του τάφου. Το σώμα της σφίγγας εικονίζεται σε προφίλ, ενώ το κεφάλι της στρέφει προς τα εμπρός. Πάνω στο κεφάλι φορά ένα στεφάνι, τον πόλο, και στο λαιμό ένα περιδέραιο. Είναι έργο αττικού εργαστηρίου.

Χρονολογείται γύρω στο 570 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 28

Αρχή Σελίδας

Ο Δισκοφόρος του Διπύλου

Ο Δισκοφόρος του Διπύλου

Η στήλη του δισκοφόρου. Θραύσμα αναγλύφου από αρχαϊκή αττική επιτύμβια στήλη που δείχνει το νεκρό ως αθλητή. Σώζεται το κεφάλι του νέου σε προφίλ και πίσω από αυτήν ο δίσκος που κρατά με το χέρι του. Βρέθηκε στο Δίπυλο.

Χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 38

Αρχή Σελίδας

Ο Κούρος της Βολομάνδρας

Ο Κούρος της Βολομάνδρας

Άγαλμα αρχαϊκού επιτύμβιου κούρου από την Βολομάνδρα της Αττικής. Ο νέος άντρας στέκεται κατά μέτωπο, ολόγυμνος σαν θεός, με το αριστερό πόδι μπροστά και το δεξιό λίγο πιο πίσω. Τα δύο του χέρια πέφτουν κατά μήκος των πλαϊνών πλευρών του σώματος και ακουμπούν με κλειστές τις παλάμες στους μηρούς. Το άγαλμα θα ήταν στημένο πάνω στον τάφο ενός αθλητή ή ενός πολεμιστή που πέθανε γύρω στα 550 π.Χ.

Χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 1906

Αρχή Σελίδας

Αμφορέας ερυθρόμορφος

Αμφορέας ερυθρόμορφος

Αμφορέας ερυθρόμορφος. Στη μια όψη ο Ηρακλής συνοδευόμενος από την Αθηνά κατεβαίνει στον Άδη για να συναντήσει τον Κέρβερο. Στην άλλη όψη του αγγείου η παράσταση είναι μελανόμορφη. Ο Διόνυσος κρατά στο χέρι ένα κάνθαρο ειδικό αγγείο για κρασί. Γύρω του η ακολουθία του που αποτελείται από σατύρους και μαινάδες.

Χρονολογείται γύρω στο 520 - 510 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος xxx

Κεφάλι Κόρης

Κεφάλι Κόρης

Κεφάλι από άγαλμα Κόρης. Το πρόσωπο της είναι σχεδόν τετράπλευρο, το πηγούνι της ισχυρό και τα μάτια της μικρά. Στα αυτιά φορά στρογγυλά σκουλαρίκια. Στα μαλλιά της έχει μια στεφάνη σαν κορώνα. Κάτω από αυτή τα κοντά μαλλιά στο μέτωπο είναι αποδοσμένα σε δύο επίπεδα με κυματισμούς τα κάτω, ελικοειδή με τριγωνικές απολήξεις τα πάνω. Εκατέρωθεν του λαιμού πέφτουν από τέσσερις μακριές, κυματιστές μπούκλες ενώ πίσω πέφτει η υπόλοιπη μάζα των μαλλιών. Γύρω από το στόμα το χοντρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο είναι επιφανειακά απολεπισμένο. Στο αντίγραφο αυτό έχουν αποδοθεί ζωγραφιστά οι λεπτομέρειες.

Χρονολογείται στη δεκατία 520 - 510 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 672

Αρχή Σελίδας

Έφηβοι στην παλαίστρα

Έφηβοι στην παλαίστρα

Ανάγλυφη παράσταση από την παλαίστρα που διακοσμούσε τη μία πλευρά (κύρια όψη) της βάσης ενός αγάλματος Κούρου που στήθηκε στο νεκροταφείο του Κεραμεικού γύρω στα 510 π.Χ. Στο κέντρο δύο γυμνοί έφηβοι ασκούνται στην πυγμαχία. Δεξιά ένας άλλος χαράζει με μακρύ ακόντιο στο έδαφος διαχωριστική γραμμή.

Χρονολογείται γύρω στο 510 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 3476

Αρχή Σελίδας

Στήλη Οπλιτοδρόμου

Στήλη Οπλιτοδρόμου

Ανάγλυφη στήλη ενός οπλιτοδρόμου, που πάνω καταλήγει σε δυο έλικες. Ο νέος εικονίζεται γυμνός φορώντας μόνο ένα κράνος με ιδιαίτερα μεγάλο λοφίο στο γνωστό αρχαϊκό σχήμα που ονομάζεται «εν γούνασι δρόμος», έχει δηλαδή τα σκέλη λυγισμένα προς τα δεξιά, το σώμα κατενώπιον με τα δυο χέρια στο στήθος και το κεφάλι στραμμένο προς τα αριστερά, ακουμπισμένο στον ώμο του. Τα μαλλιά του, ξεφεύγουν από το κράνος και στεφανώνουν το μέτωπο με μικρά μπουκλάκια, λίγο μακρύτερα μπροστά στο αυτί και ακόμη πιο μακριά πίσω.

Χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 1959

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι πολεμιστή

Κεφάλι πολεμιστή

Κεφάλι πολεμιστή από το ανατολικό αέτωμα του ναού της Αφαίας στην Αίγινα. Φορεί κράνος, κάπως ανασηκωμένο προς τα πίσω. Δυο σειρές κυματιστών βοστρύχων πλαισιώνουν το πρόσωπο ως τα αυτιά. Ένα αδιόρατο χαμόγελο χαράζει στα χείλη του. Έργο αιγινητικού εργαστηρίου.

Χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 1933

Αρχή Σελίδας

Πομπή Τεθρίππων και Οπλιτών

Πομπή Τεθρίππων και Οπλιτών

Η μία πλευρά από τετράγωνη βάση αγάλματος Κούρου. Εικονίζονται οπλίτες και άρματα. Βρέθηκε στο Θεμιστόκλειο τείχος.

Χρονολογείται γύρω στο 500 - 490 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 3477

Αρχή Σελίδας

Άγαλμα Κόρης

Άγαλμα Κόρης

Τo πάνω μέρος από άγαλμα αρχαϊκής Κόρης. Εικονίζεται νεαρή κοπέλα που φορά χιτώνα και λοξό ιμάτιο με κατακόρυφες πτυχές, που συγκρατείται στον ώμο της αριστερά. Τα μακριά κυματιστά μαλλιά της χωρίζονται στη μέση και πέφτουν ανά τρείς μπούκλες εμπρός και η υπόλοιπη μάζα στη ράχη. Με το αριστερό της χέρι, που είναι σπασμένα τα δάχτυλα του, θα κρατούσε το άκρο του ενδύματος της, με το δεξιό, μια προσφορά. Η Κόρη είναι αφιέρωμα του Ευθύδικου, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση, που σώζεται με το κάτω μισό του κορμού της.

Χρονολογείται στο490 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 686

Αρχή Σελίδας

Άγαλμα αλόγου

Άγαλμα αλόγου

Το μπροστινό μέρος από ένα αρχαϊκό άλογο χωρίς αναβάτη. Το κεφάλι του με τα καλοσχεδιασμένα μάτια, τα διεσταλμένα ρουθούνια και τα μισάνοιχτα σαγόνια, στρέφει ελαφρά προς τα αριστερά. Η χαίτη του είναι αποδοσμένη με κοντούς κυματιστούς βοστρύχους. Το ένα του πόδι βηματίζει μπροστά ελαφρά ανασηκωμένο, με το άλλο πατά γερά στη γη.

Χρονολογείται γύρω στο 490 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 697

Αρχή Σελίδας