Εκθέματα - Περίοδος Αυστηρού Ρυθμού

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το παιδί του Κριτίου

Το παιδί του Κριτίου

Άγαλμα ενός νεαρού αγοριού, αθλητή μάλλον, του οποίου δημιουργός είναι ο γλύπτης Κρίτιος. Το βάρος του σώματος του πέφτει στο αριστερό του πόδι, ενώ το δεξιό ήταν άνετο ελαφρά λυγισμένο στο γόνατο. Αυτή η κίνηση μεταδίδεται στο κορμί του παιδιού, πράγμα άγνωστο στους παλιότερους κούρους, και στο κεφάλι του που στρέφει ελαφρά προς τα αριστερά. Τα μάτια του, ένθετα από άλλη ύλη, προσαρμόζονταν στις ειδικά προετοιμασμένες κοιλότητες. Τα μαλλιά του πλεγμένα σε δύο πλεξούδες, στεφανώνουν το κρανίο, περνώντας μπροστά μέσα από μπούκλες σαν τυλιγμένα ρολλά.

Χρονολογείται γύρω στο 490 - 480 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 698

Κύλικας

Κύλικας

Κύλικας με χαμηλό πόδι πάνω σε δακτυλιόσχημη βάση. Στο εσωτερικό του ανοιχτού αγγείου μέσα σε στρογγυλό μετάλλιο είναι ζωγραφισμένος ο Απόλλων καθιστός, στεφανωμένος, με λύρα στο αριστερό του χέρι, με το δεξί του κάνει σπονδή από μια φιάλη. Αριστερά στο χώρο υπάρχει καστανόμαυρο πουλί. Είναι ο κόρακας που έφερε κατά τον μύθο στον Απόλλωνα την είδηση του γάμου της Κορώνης, με την οποία είχε σχέσεις ο Θεός. Ο Απόλλωνας θυμωμένος και λυπημένος μεταμόρφωσε τον κόρακα από άσπρο πουλί που ήταν σε μαύρο.

Χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ.

Μουσείο Δελφών

Ο Ηνίοχος των Δελφών

Ο Ηνίοχος των Δελφών

Χάλκινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σχεδόν ακέραιο. Εικονίζεται ένας γυμνόποδας άνδρας με χιτώνα ζωσμένο στη μέση. Με τα δυο του χέρια προς τα μπροστά θα κρατούσε τα ηνία του άρματος από το οποίο σώθηκαν μόνο ελάχιστα θραύσματα από τα άλογα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλι του με τα ένθετα μάτια. Τα μαλλιά του έχουν αποδοθεί με κοντούς βοστρύχους στο πάνω μέρος του κεφαλιού και μπουκλάκια στους κροτάφους. Το έργο ανατέθηκε στο ιερό του Απόλλωνα μετά από μια νίκη σε αρματοδρομία στα Πύθια το 470 του τυράννου της Σικελίας Πολύζαλου.

Χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ.

Μουσείο Δελφών, αριθμός ευρήματος 3485

Η Σκεπτόμενη Αθηνά

Η Σκεπτόμενη Αθηνά

Η θεά με αττικό πέπλο και κράνος πατάει στο δεξί πόδι της με όλο το πέλμα και στα δάκτυλα του αριστερού ποδιού της. Το αριστερό της χέρι το έχει ακουμπισμένο με χάρη στη μέση της, ενώ με το δεξί κρατάει το δόρυ με την αιχμή του οποίου δείχνει μια στήλη. Προς τη στήλη αυτή, που άλλοτε ερμηνεύτηκε ως ορόσημο του ιερού της και άλλοτε ως κατάλογος με λογαριασμούς των ταμιών, φαίνεται ότι κοιτάζει η Αθηνά, όπως δείχνει η στροφή προς τα δεξιά και η ελαφρά κλίση προς τα κάτω του κεφαλιού της. Έργο του αυστηρού ρυθμού.

Χρονολογείται γύρω στο 460 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 695

Σκύφος ερυθρόμορφος

Σκύφος ερυθρόμορφος

Σκύφος με ερυθρόμορφη παράσταση. Στη μία όψη του αγγείου απεικονίζεται σκηνή παρμένη από την Ιλιάδα του Ομήρου. Ο γέρος Πρίαμος πηγαίνει στον Αχιλλέα να εξαγοράσει το νεκρό γιο του, Έκτορα. Στην άλλη όψη του αγγείου υπηρέτες μεταφέρουν πολύτιμα δώρα για τον Αχιλλέα.

Χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ.