MΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Επιλογή Περιόδου

Επιλογή Εκθέματος

[Εκθέματα] - Κλασική περίοδος

Ο Ποσειδών του Αρτεμισίου

Ο Ποσειδών του Αρτεμισίου

Το περίφημο άγαλμα του Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου. Ο θεός εικονίζεται με διεσταλμένα σκέλη, με το αριστερό χέρι τεντωμένο στο πλάι, το δεξιό ελαφρά λυγισμένο, έτοιμος να εκσφενδονίσει την τρίαινα ή τον κεραυνό. Έργον πιθανόν του γλύπτη Κάλαμι. Βρέθηκε στη θάλασσα, στο Ακρωτήριο Αρτεμίσιο. Έχει ύψος 2 μέτρα.

Χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 15161

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι της Ίριδας

Κεφάλι της Ίριδας

Κεφάλι της Ίριδας, της φτερωτής συνοδού των θεών. Αποτελεί την πάνω αριστερή γωνία του λίθου V της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα. Η θεότητα, ως νεαρή κόρη, σε προφίλ προς τα αριστερά μπροστά στο ανοιγμένο φτερό της, ανασύρει με τα δάχτυλα τα μαλλιά της προς τα πάνω.

Χρονολογείται στο 447-432 π.Χ., έτη κατασκευής του Παρθενώνα

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 855

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι του Διαδούμενου

Κεφάλι του Διαδούμενου

Κεφάλι του Διαδούμενου, έργο του περίφημου γλύπτη Πολύκλειτου. Εικονίζεται ένας αθλητής - νικητής που έχει μία ταινία στην κόμη του. Το πρωτότυπο άγαλμα γύρω στο 430 π.Χ. ήταν χάλκινο. Το μαρμάρινο αντίγραφο του 1ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε στην οικία του Διαδούμενου στη Δήλο.

Χρονολογείται γύρω στο 430 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 1826

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι της Ήρας

Κεφάλι της θεάς Ήρας

Κεφάλι τής Ήρας από το Ηραίον του Άργους

Χρονολογείται γύρω στο 420 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 1571

Αρχή Σελίδας

Νίκη Σανδαλίζουσα

Αθηνά Νίκη Σανδαλίζουσα

Ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα από το θωράκειο του ναού της Αθηνάς Νίκης. Εικονίζεται η περίφημη «σανδαλίζουσα» Νίκη, η οποία σκυμμένη προς τα αριστερά λύνει ή δένει το σανδάλι της. Ο λεπτός της χιτώνας καλύπτει το νεανικό σώμα αλλού με πλούσιες πτυχώσεις και αλλού, αραχνοϋφαντος, αφήνει να διαγράφονται όλες οι λεπτομέρειες στo στήθος και στην κοιλιά.

Χρονολογείται γύρω στο 410 π.Χ.

Μουσείο Ακροπόλεως, αριθμός ευρήματος 973

Αρχή Σελίδας

Έχελος και Νύμφη Βασίλη

Έχελος και Νύμφη Βασίλη

Ανάγλυφο σε σχήμα ναϊσκου με αέτωμα και ακρωτήρια. Πάνω σε άρμα τέθριππο εικονίζονται δεξιά ο ήρωας Έχελος και η Νύμφη Βασίλη. Τα άλογα οδηγεί μπροστά ο Ερμής, που κινείται προς τα αριστερά με ανοιχτό διασκελισμό. Η χλαμύδα του, κουμπωμένη με πόρπη στον λαιμό, ανεμίζει πίσω του. Το έργο αυτό είναι αμφίγλυφο, έχει δηλαδή το πρωτότυπο μια άλλη ανάγλυφη παράσταση στην άλλη πλευρά του, που εικονίζει τη θεά Άρτεμη, τον ποταμό Κηφισσό και Νύμφες.

Χρονολογείται γύρω στο 410 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 178

Αρχή Σελίδας

Επιτύμβια Στήλη Ηγησούς

Επιτύμβια Στήλη Ηγησούς

Aνάγλυφη επιτύμβια στήλη σε σχήμα ναϊσκου. Εικονίζονται δύο γυναίκες. Η μία, η καθισμένη προς τα αριστερά είναι η Ηγησώ, η κόρη του Προξένου, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που είναι χαραγμένη στο επιστύλιο. Η Ηγησώ φοράει χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει και το πίσω μέρος του κεφαλιού της. Η άλλη, η δούλη, όρθια, με ένδυμα χωρίς ζώνη, κρατάει ανοικτό μπροστά στην κυρία της ένα μικρό κιβώτιο, την πυξίδα, από την οποία η νεκρή ανασύρει με χαρακτηριστική κίνηση του δεξιού χεριού ένα κόσμημα που θα δηλωνόταν με χρώμα. Θεωρείται από τις σπουδαιότερες αττικές στήλες.

Χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 3624

Αρχή Σελίδας

Ζωφόρος Παρθενώνα, ιππείς

Ζωφόρος Παρθενώνα, ιππείς

Όπως είναι γνωστό στη ζωφόρο εικονιζόταν η πομπή των Παναθηναίων και περιλάμβανε τέσσερα βασικά θέματα: τους ιππείς, τους αποβάτες, τη θυσία και την παράδοση του πέπλου, που καταλάμβανε το μέσο της ανατολικής πλευράς του ναού. Στον λίθο II έχουμε την αρχή της πομπής με δύο ιππείς. Ο μπροστινός, με χλαμύδα που πορπώνεται μπροστά στο λαιμό γυρίζει το κεφάλι του προς αυτόν που ακολουθεί, ανυψώνοντας συνάμα και το αριστερό του χέρι. Ο λίθος αυτός, είναι ένας από τους πολλούς που άρπαξε ο Έλγιν.

Βρετανικό Μουσείο

Αρχή Σελίδας

Επιτύμβια στήλη του πολεμιστή Δεξίλεω

Επιτύμβια στήλη του πολεμιστή Δεξίλεω

Η περίφημη επιτύμβια στήλη του εφίππου πολεμιστή Δεξίλεω, που σκοτώθηκε στη μάχη της Κορίνθου το 394 π.Χ. Βρέθηκε στο νεκροταφείο του Κεραμεικού.

Χρονολογείται γύρω στο 390 π.Χ.

Μουσείο Κεραμεικού, Αθήνα, αριθμός ευρήματος 1003

Αρχή Σελίδας

Επιτύμβια στήλη της Σελινούς

Επιτύμβια στήλη της Σελινούς

Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη της Σελινούς. Η νέα γυναίκα αποχαιρετά τη Νικώ (προφανώς τροφό που κρατά το βρέφος την Μυννάκη). Στο άλλο χέρι κρατά καθρέφτη.

Χρονολογείται γύρω στο 370 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 901

Αρχή Σελίδας

Ανάγλυφο του Ασκληπιού

Αναθηματικό Ανάγλυφο του Ασκληπιού

Αναθηματικό ανάγλυφο για τον Ασκληπιό. Ο Ασκληπιός εξετάζει γυναίκα ξαπλωμένη. Πίσω του νέα γυναίκα. Βρέθηκε στον Πειραιά.

Χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ.

Μουσείο Πειραιώς, αριθμός ευρήματος 405

Αρχή Σελίδας

Χειραψία - Δεξίωση

Χειραψία - Δεξίωση

Τα χέρια δύο ανθρώπων σε χειραψία-δεξίωση, όπως αποκαλείται ο χαιρετισμός που συνηθίζεται στα αττικά επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ.

Χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ.

Αρχή Σελίδας

Ανάγλυφο του Διός

Ανάγλυφο του Διός

Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο. Στο θρόνο καθισμένος ίσως ο Δίας ο Μειλίχιος, κρατά φιάλη. Μπροστά του ικέτες, η πρώτη μορφή γονατιστή.

Χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 1408

Αρχή Σελίδας

Βάση Τρίποδα

Βάση Τρίποδα

Η μπροστινή πλευρά από τετράγωνη βάση ενός χάλκινου τρίποδα. Εικονίζεται ένας ιππέας που πορεύεται προς έναν τρίποδα. Στην άλλη πλευρά είναι γραμμένη επιγραφή με το όνομα του γλύπτη Βρύαξη.

Χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 1733

Αρχή Σελίδας

Ο Ερμής του Πραξιτέλους

Ο Ερμής του Πραξιτέλους

Ο θεός μεταφέρει το μικρό Διόνυσο στις Νύμφες για να τον αναθρέψουν. Έχει ακουμπήσει σε έναν κορμό δέντρου, πάνω στον οποίο έχει ρίξει το ιμάτιό του και στηρίζει το αριστερό του χέρι που κρατάει το παιδί. Με θαυμαστή τέχνη αποδίδεται το γυμνό νεανικό σώμα και το κεφάλι του θεού, με τα κοντά σγουρά μαλλιά, τα ονειροπόλα μάτια, το μικρό στόμα. Έργο του περίφημου Αθηναίου γλύπτη Πραξιτέλη.

Χρονολογείται γύρω στο 330 π.Χ.

Μουσείο Ολυμπίας

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι του Ασκληπιού

Κεφάλι του Ασκληπιού

Μαρμάρινο κεφάλι του Ασκληπιού από την Αμοργό.

Χρονολογείται τον 4o αιώνα π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 323

Αρχή Σελίδας

Τραγικό Προσωπείο

Τραγικό Προσωπείο

Τραγικό χάλκινο προσωπείο (μάσκα) ηθοποιού, με μακριά, κατσαρά μαλλιά και γένεια. Βρέθηκε στον Πειραιά.

Χρονολογείται τον 4o αιώνα π.Χ.

Μουσείο Πειραιώς, αριθμός ευρήματος 4649

Αρχή Σελίδας

Κεφάλι της θεάς Υγείας

Κεφάλι της θεάς Υγείας

Το κεφάλι της θεάς Υγείας. Με την ελαφρά κλίση και στροφή του καφαλιού προς τα αριστερά, τα τραβηγμένα προς τα πάνω και δεμένα χαλαρά στην κορυφή του κρανίου μαλλιά της, τα καλοσχεδιασμένα μάτια της και το δαντελωτό στόμα θεωρείται η ιδανική απόδοση της γυναικείας ομορφιάς. Βρέθηκε στο ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και αποδίδεται στο γλύπτη Σκόπα.

Χρονολογείται γύρω στο 360 π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αριθμός ευρήματος 3602

Αρχή Σελίδας