Εκθέματα - Ελληνιστική περίοδος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άρκτος

Άρκτος

Κεφάλι νεαρής κόρης, «Άρκτου», αφιερωμένης στην θέα Άρτεμη, από το ιερό της Άρτεμης στη Βραυρώνα της Αττικής. Γύρω στα 200 π.Χ

Χρονολογείται γύρω 300 π.Χ.

Μουσείο Βραυρώνας, αριθμός ευρήματος 30

Τυφλή Άρκτος

Τυφλή Άρκτος, κοριτσάκι αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Άρτεμης

Μαρμάρινο κεφαλάκι της ονομαζόμενης τυφλής άρκτου, (κοριτσάκι αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Άρτεμης). Βρέθηκε στο Ιερό της Άρτεμης στη Βραυρώνα.

Χρονολογείται γύρω 300 π.Χ.

Μουσείο Βραυρώνας, αριθμός ευρήματος 125

Κωμικό Προσωπείο

Κωμικό Προσωπείο

Κωμικό προσωπείο πήλινο. Βρέθηκε στην Αρχαία Αγορά Αθηνών.

Χρονολογείται τον 3o αιώνα π.Χ.

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, αριθμός ευρήματος 478

Η Αφροδίτη της Μήλου

Η Αφροδίτη της Μήλου

Το άγαλμα της Αφροδίτης βρέθηκε στη Μήλο και τώρα στολίζει το Μουσείο του Λούβρου. Στέκεται όρθια με ελαφριά κλίση του κορμιού της προς τα δεξιά. Το κάτω μέρος του κορμιού της καλύπτεται από ιμάτιο. Τα μαλλιά της χωρισμένα στη μέση φέρονται προς τα πίσω και δένονται σε στρογγυλό κότσο στον αυχένα.

Χρονολογείται γύρω στο 130 π.Χ.

Μουσείο του Λούβρου

Άγαλμα Τριτωνίδος

Άγαλμα Τριτωνίδος

Τριτωνίς, με μακριά κατσαρά μαλλιά και στητό στήθος. Είναι θαλάσσια θεότητα και το κάτω μέρος της απολήγει σε ουρά θαλάσσιου τέρατος, ενώ το πάνω τμήμα του κορμιού της είναι γυναικείο. Είναι τμήμα από το στήριγμα του θρόνου των θεαινών, από το ναό τους στη Λυκόσσουρα της Αρκαδίας. Έργο του γλύπτη Δαμοφώντα. Τα κεφάλια της Δήμητρας, της Δέσποινας του Ανύτου και τμήμα του ενδύματος βρίσκονται στο Eθνικό Μουσείο.

Χρονολογείται στο 2o αιώνα π.Χ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αριθμός ευρήματος 2171

Μικρό Προσφυγάκι

Μικρό Προσφυγάκι

Μαρμάρινο αγαλματάκι παιδιού. Φοράει κάπα με κουκούλα και κρατά στα χέρια του μαλλιαρό σκυλάκι. Ονομάζεται μικρό προσφυγάκι, γιατί το έφεραν από το Γεροντικό της Νύσσας στη Μ. Ασία το 1922 οι πρόσφυγες.

Χρονολογείται τον 1o αιώνα π.Χ.