ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Νέα του Φάρου Τυφλών [ 2009 ]

Οδηγίες Πλοήγησης

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΙΓ – 200 Χρόνια από την Γέννησή του

1809 - 2009

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΙΓ – 200 Χρόνια από την Γέννησή του

Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809 σε ένα χωριό κοντά στο Παρίσι στην Γαλλία και είναι ο εφευρέτης του συστήματος Μπράϊγ όπως είναι γνωστό, ένα παγκόσμιο σύστημα γραφής που χρησιμοποιείται διεθνώς από τα άτομα με προβλήματα όρασης, τυφλούς και μερικώς βλέποντες, για ανάγνωση και γραφή.

Τυφλώθηκε πολύ μικρός περίπου τριών ετών ύστερα από τραυματισμό στα μάτια. Ηταν γιός τσαγκάρη. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδευόντουσαν τυφλά παιδιά.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ ήταν ένας έξυπνος και πολύ δημιουργικός μαθητής. Είχε ταλέντο στη μουσική και έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο σε διάφορες εκκλησίες στην Γαλλία. Στο σχολείο διδασκόντουσαν βασικές χειρονακτικές τέχνες και ανάγνωση. Ο ιδρυτής του Σχολείου ο Βαλεντίν Χάουϊ είχε εφεύρει ένα σύστημα ανάγνωσης με ανάγλυφα χοντρά γράμματα. Τα βιβλία με τα συγκεκριμένα γράμματα ήταν πολύ μεγάλα σε όγκο, έτσι ώστε δεν ήταν εφικτή η εκτύπωσή τους.

Το 1821 ο Κάρολος Μπαρμπιέρ, λοχαγός του Γαλλικού Στρατού, επισκέφτηκε το σχολείο για να δείξει στα παιδιά μία εφεύρεσή του που την ονόμαζε: « Η γραφή της Νύκτας». Αυτή ήταν ένας κώδικας από 12 κουκκίδες και αριθμός από παύλες έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους στρατιώτες κατά την διάρκεια του πολέμου να συνεννοούνται χωρίς να μιλούν. Ο κώδικας ήταν πολύ δύσκολος να κατανοηθεί από παιδιά αλλά και από τους στρατιώτες. Ετσι απορρίφθηκε και από τον Γαλλικό Στρατό.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ μετά την επίσκεψη του Μπαρμπιέρ και επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος και με το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν στο σχολείο τους, γιατί ήταν δύσχρηστο με τους χοντρούς ανάγλυφους χαρακτήρες, βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούργιο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε.

Το αλφάβητο που έφτιαξε ο Λουδοβίκος Μπράιγ ήταν η αντικατάσταση του αλφάβητου με γράμματα με ένα αλφάβητο από ανάγλυφες κουκκίδες. Το τυφλό άτομο μπορούσε να διαβάζει ψηλαφώντας τις κουκκίδες αυτές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την ΑΦΗ.

Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιάς καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά δύο οριζόντιες και ανά τρεις κάθετα και αποτελούν το λεγόμενο εξάστιγμο. Οι κουκκίδες καθορίζονταςι με τους αριθμούς 1- 2- 3 από πάνω από την αριστερή μεριά του εξάστιγμου και 4-5-6 από πάνω από την δεξιά μεριά του εξάστιγμου. Μ΄ αυτές γίνονται 64 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφάβητου κάθε χώρας και τους αριθμούς. Η γραφή διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω όπως ακριβώς και η γραφή των βλεπόντων.

Όταν ο Λουδοβίκος Μπράιγ παρουσίασε τη μέθοδό του άλλοι φανέρωσαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες παρά συνέχισε, μέχρι που βρήκε τρόπο, έτσι ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική.
Εφεύρε ακόμα και μία γραφομηχανή με την οποίαν τα τυφλά άτομα είχαν την δυνατότητα να γράφουν την γραφή τους.
Βασικό πλεονέκτημα της γραφής Μπράιγ έναντι του συστήματος Χάουϊ ήταν το γεγονός ότι ένα τυφλό άτομο με το ίδιο σύστημα μπορούσε και να διαβάζει και να γράφει.

Η γραφή Μπράιγ, όταν πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται γραφόταν σε πινακίδες με κουτάκια, τα οποία είχαν την θέση του εξάστιγμου. Στην πινακίδα τα γράμματα που γραφόντουσαν έπρεπε να γράφονται με την μέθοδο του καθρέφτη, δηλαδή ανάποδα, έτσι ώστε όταν διαβάζονται να είναι σωστά Οι πινακίδες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας σαν σημειωματάρια. Παράλληλα εκτός από τις γραφομηχανές Μπράιγ και τις γραφομηχανές από την σχολή Perkins, H.Π.A.η γραφή Μπράϊγ εκτυπώνεται από ειδικούς εκτυπωτές Μπράιγ, οι οποίοι συνδέονται πλέον με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.
Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη γραφή Μπράϊγ ήταν το 1829 με τίτλο «Μέθοδοι γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με την μέθοδο των κουκκίδων-στιγμών για τους τυφλούς».
Ο Λουδοβίκος Μπράιγ έγινε ένας σεβαστός δάσκαλος στο Ινστιτούτο παρ΄όλο που το σύστημά του δεν διδασκόταν στους μαθητές του.
Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου του 1852 στην ηλικία των 43 ετών στο Παρίσι. Το έργο του αναγνωρίστηκε στη Γαλλία 2 χρόνια μετά τον θάνατο του το 1854.
Αναγνωρίστηκε παγκόσμια και η εφεύρεσή του χρησιμοποιείται παγκόσμια.

Ετσι ο Λουδοβίκος Μπράιγ έγινε ο εφευρέτης των τυφλών γιατί τους χάρισε ένα πολύτιμο σύντροφο την γραφή τους, με την οποίαν μπορούν να γράψουν, να διαβάσουν, να μορφωθούν, να επικοινωνούν με τον γραπτό λόγο και να ψυχαγωγηθούν.

Στοιχεία από την Εγκυκλοπαίδεια «Wikipedia». Προσαρμογή και Μετάφραση Γερουλάνου Ζωή Ιανουάριος 2009

1/20/2009