ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Νέα του Φάρου Τυφλών [ 2009 ]

Οδηγίες Πλοήγησης

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακροπόλεως

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακροπόλεως, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Εκστρατείας του ΥΠΠΟ «Περιβάλλον & Πολιτισμός. Το Δένδρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές»

Την Κυριακή 3 Μαϊου 2009 στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας του ΥΠΠΟ «Περιβάλλον & Πολιτισμός. Το Δένδρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές» η Ακρόπολη υποδέχθηκε μία ομάδα ατόμων με προβλήματα όρασης με την σημαντική βοήθεια παιδιών Δημοτικού και πρώτων τάξεων Γυμνασίου, ηλικίας 9 έως 11 ετών. Η εμπειρία μας ήταν μοναδική: η Εύη, η Δώρα, ο Τάκης, η Χρύσα, ο Κωστής, η Ζωή, η Αγγελική ήρθαν στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως Εκεί τους περίμεναν τα παιδιά-«ξεναγοί» ο Αναστάσης, η Άρτεμις, η Βιβή, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Ιωακείμ, ο Μάνος και η Μυρσίνη. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν δημιουργηθεί μικρές παρέες που ανέβηκαν συζητώντας τον Ιερό Βράχο,γνώρισαν τα Μνημεία και απόλαυσαν μία ηλιόλουστη μέρα στο Ιερό της Αθηνάς. «Περάσαμε υπέροχα!» αναφωνήσαμε όλοι στο τέλος της ξενάγησης και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα όλοι μαζί μέσα στους θερινούς μήνες για ένα καλοκαιρινό παρτάκι... Άντε και του χρόνου!

Βάλη Γεωργακά
Αρχαιολόγος

Αυτές είναι οι εντυπώσεις των παιδιών-ξεναγών:

«Την προηγούμενη Κυριακή πήρα εθελοντικά μέρος σε ένα πρόγραμμα που λέγεται Περιβάλλον και Πολιτισμός 2009. Με την ομάδα μου ανεβήκαμε στην Ακρόπολη και ξεναγήσαμε κάποιους ανθρώπους. Εγώ ξενάγησα τον κύριο Τάκη. Ο κύριος Τάκης δε βλέπει. Με τα λόγια μου τον έκανα να "δει" το τοπίο και τα μνημεία της Ακρόπολης. Αυτό ήταν πολύ σπουδαίο για μένα. Έδωσα χαρά και πήρα άλλη τόση. Τον κύριο Τάκη τον συμπαθώ πάρα πολύ. Εύχομαι κι εκείνος.»
Μάνος Καλοζύμης, 11 χρονών

«Η εμπειρία μου με τον Κωστή ήταν ξεχωριστή!
Αρχικά είχα λίγο άγχος για το αν θα τα καταφέρω, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Με τον Κωστή ένιωσα άνετα γιατί ήταν συνεργάσιμος και επικοινωνούσαμε πολύ καλά. Με εντυπωσίασε το ενδιαφέρον που έδειχνε για τα μνημεία, το χιούμορ του, η ευκολία του να κινείται στο χώρο. Και βέβαια μαζί με τον Κωστή μπόρεσα να αγγίξω κι εγώ τους κίονες των Προπυλαίων!
Κωστή, σ’ ευχαριστώ για το ωραίο πρωινό που μοιραστήκαμε στην Ακρόπολη!» Ιωακείμ, 12 χρονών

«Την Κυριακή στις 3 Μαϊου μια παρέα παιδιών ξεναγήσαμε μια άλλη παρέα ανθρώπων που δεν βλέπουν στο βράχο της Ακρόπολης. Εγώ γνώρισα την κυρία Δώρα και τον κύριο Τάκη και ξενάγησα τη Δώρα, που χωρίς να έχει πάει ξανά στην Ακρόπολη, ήξερε πολλά για αυτήν. Μου άρεσε πολύ όταν ψηλαφίσαμε τους κίονες στα Προπύλαια για πρώτη φορά και οι δυό μας. Ήταν υπέροχο. Με εντυπωσίασε που η Δώρα περπατούσε άνετα, ενώ είχε πολλά σκαλιά και πολλά βράχια. Χαίρομαι που τη βοήθησα να ανακαλύψει τα ωραιότερα αρχαία μνημεία της πατρίδας μας. Η Δώρα είναι πολύ καλή και νομίζω πως γίναμε φίλοι μετά από αυτή τη μέρα. Για μένα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.»
Αναστάσης Νιάρχος, 11 χρονών

«Ήταν πολύ ωραία και πέρασα φανταστικά. Χάρηκα πολύ που ξενάγησα άτομα με προβλήματα όρασης και πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι με όλους τους άλλους και έχουν ίσα δικαιώματα. Θα ήθελα να συμμετάσχω και του χρόνου σε αυτό το πρόγραμμα και να ξεναγήσω άτομα με προβλήματα όρασης.» Δημήτρης Καραβίδας, 10 χρονών

5/29/2009