ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Νέα του Φάρου Τυφλών [ 2009 ]

Οδηγίες Πλοήγησης

Παρακαλώ Αγγίξτε!

‘Παρακαλώ Αγγίξτε!’
Οι ξεναγήσεις για την Έκθεση Προκολομβιανής Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη για Άτομα με προβλήματα Όρασης.

Με αφορμή την τρέχουσα Έκθεση για την Προκολομβιανή Τέχνη, το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί άτομα με οπτική αναπηρία να επισκεφθούν το Μουσείο και να γνωρίσουν μέσα από το Εκπαιδευτικό του Πρόγραμμα μακρινούς και άγνωστους Πολιτισμούς της Αμερικανικής Ηπείρου.
Οι ξεναγήσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος βασίζονται σε ενα αντιπροσωπευτικό δείγμα έργων της Προκολομβιανής Τέχνης μέσα από το οποίο παρουσιάζονται οι κύριες όψεις των ‘Πολιτισμών των Άνδεων’ και συγκεκριμένα των: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Περού.
Οι όψεις αυτές αφορούν,
α) τη θρησκεία και γενικότερα την τελετουργική δράση,
β) την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που κατείχαν,
γ) την πολεμική διάσταση, και τέλος
δ) τη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Μέσα από αυτές τις τέσσερις θεματικές ενότητες έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή των ομάδων που έζησαν σε αυτές τις περιοχές την εποχή ‘προ του Κολόμβου’, δηλαδή πριν ο Ιταλός εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερικανική Ήπειρο το 1492, και ως εκ τούτου επέλθει ριζική μεταμόρφωση στην εξέλιξη αυτών των Πολιτισμών.
Τα αντικείμενα της Έκθεσης φωτίζουν το ιδιαίτερο και ευφυές χαρακτήρα των ανθρώπων των Πολιτισμών αυτών, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης και της έκφρασης μέσα από τα έργα τους. Σφαιρικά αγγεία με εντυπωσιακή εικονογράφιση τερατόμορφων θεοτήτων-σαμάνων, κεραμικά κύπελλα με εικονογραφικούς συμβολισμούς που αναφέρονται στους πολεμιστές και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τελετουργικά σκεύη με εξαιρετική τεχνική κατασκευής, και ένας λίθινος θρόνος που δηλώνει την κοινωνική ιεράρχηση των λαών αυτών, είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που θα έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε είτε μέσα από πρωτότυπα έργα της Έκθεσης, ή μέσω εκμαγείων των πρωτότυπων αντικειμένων, ή ακόμα μεσα από απτικά διαγράμματα, τα οποια έχουν παραχθεί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδέσμο Τυφλών. Επίσης, έντυπο πληροφοριακό υλικό για τα εκτιθέμενα έργα υπάρχει σε γραφή Braille σε μορφή 2-τομου καταλόγου.

Τέλος, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος μέσα στην Έκθεση εκτίθενται και κεραμικά έργα εμπνευσμένα από τα αντικείεμνα της Συλλογής και κατασκευασμένα από άτομα με προβλήματα όρασης. Κατόπιν μιας αρχικής απτικής επαφής με τα πρωτότυπα έργα, μαθητές του Εργαστηρίου Κεραμικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας τα αναδημιούργησαν από μνήμης με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πληροφορίες:
Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται (κατόπιν συνεννόησης) κάθε Πέμπτη στις 7.30μμ μέχρι 30 Αυγούστου, και τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Για τον Ιούλιο: 2, 9, 16, 23, 30
Για τον Αυγουστο: 6, 20, 27

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας στα τηλέφωνα 210 9424 591 ή 210 9415 222.

-Συντονισμός προγράμματος
Μαρίνα Εμμανουήλ (συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη) σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας (ΦΤΕ) (Δήμητρα Ασιδέρη, Ζωή Γερουλάνου)

7/13/2009