ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

Νέα του Φάρου Τυφλών [ 2011 ]

Οδηγίες Πλοήγησης

Εγκαίνια έκθεσης Μύρτις στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Photos New Page 1

Εγκαίνια έκθεσης Μύρτις στο Μουσείο Τσαλαπάτα Βόλου

 

   Τον Δεκέμβριο του 2010 συντάχθηκε στον Φάρο Τυφλών Ελλάδας μια ομάδα 5 ατόμων με σκοπό τον επανασχεδιασμό της ήδη υπάρχουσας , μεταφερόμενης έκθεσης με τίτλο « Μύρτις : πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν » ώστε να γίνει προσβάσιμη σε άτομα με μερική και ολική απώλεια όρασης. Εμπνευστής και δημιουργός της έκθεσης αυτής είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος.  Μανώλη Παπαγρηγοράκης.  Ο κος. Παπαγρηγοράκης συνεργαζόμενος με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς , ζήτησε την συνεργασία του Φάρου Τυφλών Ελλάδος προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα του για τη δημιουργία μιας έκθεσης προσβάσιμης και από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

   Συντονίστρια του όλου προγράμματος και της ομάδας  ήταν η στενή συνεργάτης του κου. Παπαγρηγοράκη , μουσειογράφος-υπεύθυνη προσβασιμότητας κα. Νατάσσα Κάλου. Η ομάδα , τα μέλη της οποίας ήταν όλα άτομα με πρόβλημα όρασης , απαρτίστηκε από την Πρόεδρο του Φ.Τ.Ε κα. Δήμητρα Ασιδέρη , την κα. Ιωάννα Πετροπούλου, την κα. Αλεξάνδρα Ηλιάκη , τον κο. Χαράλαμπο Κουτσοπέτρο, τον κο. Τάκη Αλεξανδράκη και τον κο Ευάγγελο Μουρούκο.  

   Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις στον Φ.Τ.Ε , δουλεύοντας με όρεξη και μεράκι. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των μελών έτσι ώστε να συλλεχθούν οι βασικές πληροφορίες για την προσβάσιμη εκδοχή της έκθεσης. Η καταληκτική συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, στην οποία τα μέλη είχαν την δυνατότητα να απτικοποιήσουν  μέσω μακέτας  όλα όσα είχαν ειπωθεί και συμφωνηθεί κατά την διάρκεια των συναντήσεων. Η μακέτα αυτή υπήρξε και το βασικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησε ο κος. Παπαγρηγοράκης  προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του.

   Στις 14/10/2011 πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της συγκεκριμένης έκθεσης στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο. Σύσσωμη η ομάδα του Φ.Τ.Ε παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης ως επίτιμη  προσκεκλημένη. Η άφιξη της ομάδας στην όμορφη πόλη του Βόλου έγινε την ίδια μέρα στις 6:00 μ.μ.. Στις 7:00 μ.μ. η ομάδα βρισκόταν ήδη στο Μουσείο Τσαλαπάτα και απολάμβανε την φιλοξενία του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού του Μουσείου  καθώς και του κου. Παπαγρηγοράκη.

   Τα μέλη της ομάδας είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν πρώτοι πριν από όλους τους προσκεκλημένους ξενάγηση και παρουσίαση της έκθεσης πριν την έναρξη των εγκαινίων. Όλα τα μέλη εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την βαθειά ικανοποίηση τους  με το αποτέλεσμα της έκθεσης. Ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει την προσπάθεια μηνών που κατέβαλαν και φέρνει περηφάνια και ηθική ικανοποίηση σε όλη την ομάδα. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που περιλαμβάνει απτικά εκθέματα, ακουστική ξενάγηση και περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα. Επίσης, πλαισιώνεται από έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.

   Αμέσως μετά την ξενάγηση στην έκθεση ακολούθησε η έναρξη των εγκαινίων , στην διάρκεια των οποίων παρουσιάσθηκε σε στάδια η ανάπλαση του προσώπου της νεαρής κοπέλας του 5ου π.Χ. αιώνα, το κρανίο της οποίας αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο κ. Έφη Μπαζιωτοπούλου–Βαλαβάνη σε ομαδική ταφή, στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. 

   Ομιλία παραχώρησε ο κος Παπαγρηγοράκης ο οποίος παρουσίασε το έργο του , η διευθύντρια του ΠΙΟΠ κα. Λούδη , η οποία εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον ΦΤΕ , την Πρόεδρό του κα. Ασιδέρη αλλά και τα μέλη της ομάδας. Ομιλία επίσης παραχώρησε με την σειρά της και η κα. Ασιδέρη , εκφράζοντας την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της έκθεσης και ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην ευόδωση της όλης αυτής προσπάθειας.  Μια από τις επίτιμους προσκεκλημένους των εγκαινίων ήταν και η κα. Τίνα Μπούσουλα
Καθηγήτρια  νοηματικής γλώσσας και
Υπεύθυνη Σπουδών στις σχολές Schinarakis Studieς, η ομάδας της οποίας αποτελούνταν από κωφά μέλη τα οποία συνεργάστηκαν προκειμένου η έκθεση να απευθύνεται και σε άτομα με προβλήματα ακοής.

   Αμέσως μετά την έκθεση ακολούθησε δείπνο διοργανωμένο από την διευθύντρια του  ΠΙΟΠ κα. Λούδη στο εστιατόριο του πολυχώρου του Μουσείου  στο οποίο παραβρέθηκαν επίτιμοι προσκεκλημένοι των εγκαινίων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η ομάδα του ΦΤΕ η οποία είχε την ευκαιρία να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές και τα ιδιαιτέρως αρωματικά κρασιά του Βόλου. Η βραδιά κύλησε πολύ ευχάριστα για όλους κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επίσκεψη της ομάδας στο Μουσείο Τσαλαπάτα.  

   Την δεύτερη ημέρα παραμονής της ομάδας στο Βόλο (15/10, ημέρα Σάββατο) πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στον αντίστοιχο φορέα του Ν. Μαγνησίας , Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης - Μάγνητες Τυφλοί Βόλου. Εκεί τα μέλη της ομάδας είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του συλλόγου κ.. Παρασκευά Λάμπρο , στους χώρους και τα τμήματα του φορέα και να ενημερωθούν εκτενώς για τις δράσεις και τα προγράμματα που απευθύνονται στα άτομα με προβλήματα όρασης της περιοχής του Βόλου και των γειτονικών πόλεων.

   Αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ομάδας στο σωματείο ακολούθησε η αναχώρηση της από την όμορφη πόλη του Βόλου με τις καλύτερες των εντυπώσεων και για την ίδια την πόλη και για τους φιλόξενους ανθρώπους της αλλά και για τις πολύ ενδιαφέρουσες  δράσεις στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας .   

  

   Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η έκθεση είναι ανοιχτή προς τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Βόλου έως τις 8/1/2012. Κατά τη διάρκεια παραμονής της Μύρτιδος στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν με πηλό τη δική τους εκδοχή του προσώπου της νεαρής κοπέλας στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Επίσης γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν παρέα τα παραμύθια «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων» του Χρήστου Μπουλώτη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και «Μύρτις: οι ζωές της» της Μαρίας Αγγελίδου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο, φιλικό για τα παιδιά χώρο, με την ενδεχόμενη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγού. Στον ίδιο χώρο θα μπορούν να παίξουν με αντίγραφα παιχνιδιών που έπαιζαν τα παιδιά της κλασικής Αθήνας, να εκπλαγούν με το πόσο, κάποια από τα παιχνίδια αυτά, μοιάζουν με τα σημερινά, και να αποτυπώσουν εικαστικά τις σκέψεις και τις  καλλιτεχνικές ανησυχίες που τους ενέπνευσε η «Μύρτις» .

 

Δώρα Καραμιχαλάκου

Κοινωνική Λειτουργός ΦΤΕ

 

10/20/2011