Το Μουσείο Αφής


  Το όραμα

Αγγίζοντας τα εκθέματα To 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δντης του ΦΤΕ Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ, και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Ιστορικό

Μουσείο Αφής Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Tο 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.

Επαναλειτουργία του Μουσείου

Εγκαίνια του Μουσείου Αφής
Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου, στις 9/3/2004, τιμά με την παρουσία του ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος

Διακρίσεις

Έπαινος Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς

  • Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.
  • Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Ιδιαιτερότητα

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.

Λειτουργία

 Το Μουσείο Αφής ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Υπεύθυνες για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του Μουσείου είναι η κα Γεωργία  Ρουκουτάκη

Πληροφορίες

Διεύθυνση

Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73

Τηλ.: (+30210) 941 5222
Fax: (+30210) 941 5271
ή στείλτε e-mail στο  info@fte.org.gr

τραγικό γυναικείο προσωπείο

Είσοδος επισκεπτών από
Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73

Ώρες Λειτουργίας

  • Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 15:30.
  • Σάββατο και Κυριακή: Μετά από συνεννόηση.

Είσοδος

  • 2 € [ευρώ]
  • ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν

Κινητικά προβλήματα

Εικονίδιο αναπηρικής καρέκλας Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.
[βλ. ΑΜΕΑ]