Δελτίο Τύπου Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

Δελτίο Τύπου Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

O Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Μουσείο Αφής. Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων -18ης Μαΐου- έχει καθιερωθεί για να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού.

Για το 2024 το θέμα του εορτασμού βάσει του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM είναι: «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», με στόχο την προώθηση της αντίληψης για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς και την ανάδειξη ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, ευκαιριών δια βίου μάθησης για Όλους και βιώσιμης ανάπτυξης και ενθάρρυνσης πρακτικών καινοτομίας.

Έτσι το Μουσείο Αφής, τιμά και φέτος την υψηλού αυτή συμβολισμού γιορτή, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά-διαδραστικά προγράμματα από τις 11:00 έως τις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για Όλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να μετάσχουν ενεργά μεταξύ 2 βιωματικών Εργαστηρίων, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης και διασφάλισης των απαραίτητων μέσων και εργαλείων για την Ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με Οπτική αναπηρία σε κάθε είδους πηγή γνώσης και πληροφόρησης και γενικά σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας:

Α. «Το πρώτο μου βιβλίο Braille», κατά το οποίο θα υπάρξει χρήση ειδικών γραφομηχανών Braille και αποτύπωση κειμένων στον κώδικα γραφής Braille και τη δημιουργία ενός μικρού αναμνηστικού εγχειριδίου.

Β. «Διαβάζοντας παραμύθια στο Μουσείο Αφής», κατά το οποίο θα υπάρξει ακουστική αφήγηση παραμυθιού με ανάλογη ανάλογη διάδραση και ευρύτερη αναφορά στα Oμιλούντα βιβλία ως εναλλακτικό μέσο ψυχαγωγίας και μάθησης.

Τα εργαστήρια θα πλαισιώσουν το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αφής και ως εκ τούτου οι επισκέπτες θα μπορέσουν μέσω της Αφής τους να περιεργαστούν την πλούσια συλλογή του και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στους επισκέπτες θα παρασχεθεί έντυπο εκπαιδευτικό υλικό και μάσκες μιας χρήσης για τα διαδραστικά τμήματα του προγράμματος «Κλείσε τα μάτια».

Σας περιμένουμε όλους με χαρά σε αυτή τη σπουδαία πολιτιστική συνάντηση!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, με την ευγενική χορηγία της MYTILINEOS Energy & Metals.

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής, όπως καλείτε στο τηλέφωνο: 210 94 15 222
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.