Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διαβάζοντας παραμύθια στο Μουσείο Αφής»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διαβάζοντας παραμύθια στο Μουσείο Αφής»

Το Μουσείο Αφής σας προσκαλεί στο νέο Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο «Διαβάζοντας παραμύθια στο Μουσείο Αφής», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Στο εργαστήριο αυτό θα δοθεί έμφαση στη σημασία των ομιλούντων βιβλίων. Τα παιδιά μέσα από την ακουστική αφήγηση του παραμυθιού «Το άγαλμα που κρύωνε» του συγγραφέα Μπουλώτη Χρήστου, το οποίο διαθέτει η ψηφιακή βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, θα κληθούν να κατανοήσουν τη σημασία της ύπαρξης των ακουστικών βιβλίων στη ζωή των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Το Μουσείο Αφής διαθέτει μάλιστα στη συλλογή του το ακριβές αντίγραφο του αγάλματος «Το προσφυγάκι», το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το παραπάνω παραμύθι έχει γραφτεί ακριβώς για αυτό το άγαλμα, το οποίο χρησιμοποιείται στο βιωματικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα παιδιά «εξερευνούν» το έκθεμα μέσω της αφής, διαδικασία που ενισχύεται και μέσω της αναλυτικής λεκτικής περιγραφής.

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη γραφή Braille. Στο σημείο αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν γραφομηχανές και να γράψουν δικά τους κείμενα σε γραφή Braille, τα οποία στο τέλος θα συνθέσουν διαμορφώνοντας ένα μικρό βιβλιαράκι που θα μπορούν να πάρουν μαζί τους. Το εργαστήριο θα πλαισιώσει το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αφής και περιλαμβάνει ξενάγηση των παιδιών σε όλη τη συλλογή του.

Στόχοι εκπαιδευτικού προγράμματος:

  • Ενσυναίσθηση, ευαισθητοποίηση, συμπερίληψη.
  • Ανάπτυξη της λεκτικής περιγραφής και της φαντασίας.
  • Κινητοποίηση της αίσθησης της ακοής και της παρατήρησης.

Στους επισκέπτες θα δοθεί έντυπο εκπαιδευτικό υλικό και το βιβλιαράκι με τα κείμενα που θα γράψουν στη γραφή Braille.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Κόστος Εισιτηρίου: ΔΩΡΕΑΝ
Κόστος Εργαστηρίου: ΔΩΡΕΑΝ
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής, όπως επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2109415222.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας MYTILINEOS.