«Τα εγκαίνια του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

«Τα εγκαίνια του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

«Τα εγκαίνια του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών στην Καλλιθέα τέλεσε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Ο κ. Στεφανόπουλος περιηγήθηκε τους ανακαινισμένους και εμπλουτισμένους χώρους του μουσείου, συνοδευόμενος από παριστάμενους πολιτικούς και εκπροσώπους των φορέων των ατόμων με προβλήματα όρασης, θαύμασε τα εκθέματα και διαπίστωσε τη χρησιμότητα του μουσείου για τους τυφλούς, όταν τυφλό κοριτσάκι του διάβασε με το σύστημα Μπράϊγ την επιγραφή αγάλματος.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Φάρου Τυφλών Κ.Κολόκας απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γλυπτό του Ρουκουτάκη με τίτλο «Ο τυφλός ποδοσφαιριστής».

Όπως εξήγησε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Κολόκας, το μουσείο στεγάζεται στο αρχικό κτίριο του Φάρου Τυφλών από το 1994, όταν ιδρύθηκε. Έκλεισε το 1999 εξαιτίας ζημιών που υπέστη από το σεισμό. Ανακαινίστηκε, εμπλουτίστηκε και σήμερα επαναλειτουργεί. Περιλαμβάνει ακριβή αντίγραφα σημαντικών έργων, τα οποία οι τυφλοί μπορούν να «βλέπουν», όπως και να διαβάζουν ως παρακείμενες επιγραφές, δια της αφής.

Ο κ. Κολόκας αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο, τη δράση και την εξέλιξη του Φάρου Τυφλών, που λειτουργεί από το 1946, ενώ εξήρε και το νόμο 612/97, με τον οποίο κατοχυρώνεται με 15ετή εργασία δικαίωμα συνταξιοδότησης στους τυφλούς ανεξαρτήτου ηλικίας.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν οι υφυπουργοί Παιδείας Γ.Καλός, Υγείας Γ.Κωνσταντόπουλος και Εσωτερικών Απ.Ανδρεουλάκος. Από την αξιωματική αντιπολίτευση παρέστησαν ο βουλευτής Χρ.Πρωτόπαπας και οι πρώην βουλευτές Λ.Κανελλόπουλος και Π.Κουρουπλής. Επίσης, παρέστη και ο τέως γγ Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης, αφού η διεύρυνση του Μουσείου περιλαμβάνει ειδικά εκθέματα από τους αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες..»