«Μουσείο Αφής: Μπες στον κόσμο που αγγίζεις όλα τα εκθέματα»

«Μουσείο Αφής: Μπες στον κόσμο που αγγίζεις όλα τα εκθέματα»

«Μαθαίνοντας για τις νέες απτικές ξεναγήσεις στο Mουσείο αφής, ένα από τα πέντε που υπάρχουν παγκοσμίως και βρίσκεται στην Αθήνα

Πριν μερικά χρόνια ακολούθησα ένα απτικό πρόγραμμα σε ένα γερμανικό μουσείο. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και η αίσθηση, η κατανόηση του έργου εντελώς διαφορετική από αυτή που είχα την επόμενη ακριβώς ημέρα που στάθηκα με ανοιχτά τα μάτια μπροστά στα ίδια εκθέματα. Η αφή με έκανε να αισθανθώ με ένα πρωτόγνωρο τρόπο τις επιφάνειες, τα χαρακτηριστικά και τις υφές. Αναρωτήθηκα πολλές φορές αν υπάρχουν μουσεία αφής. Υπάρχουν μόνο πέντε παγκοσμίως και ένα από αυτά βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Δοϊράνης 198, στην Καλλιθέα σε ένα διατηρητέο κτίριο και αποτελεί τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Η ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι το Μουσείο δεν έχει λίγους επισκέπτες, το αντίθετο, τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα το μουσείο για να νιώσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Το μότο αυτής της εμπειρίας-ξενάγησης θα μπορούσε να είναι «Αγγίξτε για να αισθανθείτε». Και είναι αλήθεια ότι εκτός από την αφή εμπλέκεται και το συναίσθημα. Κλείνοντας τα μάτια και αγγίζοντας το κεφάλι ενός αγάλματος, τα χαρακτηριστικά του αποκτούν άλλο χαρακτήρα, το πρόσωπο, η μύτη και το στόμα του, οι μπούκλες των μαλλιών και οι πτυχές των υφασμάτων που καλύπτουν το σώμα, η στάση ενός κορμιού που μπορείς να φανταστείς. Μπορείς να το ζήσεις αυτό στο Mουσείο αφής που δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία και εσύ ακόμα και αν δεν είσαι τυφλός, έρχεσαι πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά από ένα άλλο μονοπάτι…»