Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 “AMUSING- Adapting Museums for Educational Inclusive Goals”

Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 “AMUSING- Adapting Museums for Educational Inclusive Goals”

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος συμμετέχει ως Φορέας σύμπραξης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 «Adapting Museums for educational Inclusive Goals».
Το Πρόγραμμα, με διετή διάρκεια, ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο 2019 και έχει ως στόχο την δημιουργική ανταλλαγή και θεμελίωση καλών πρακτικών για την προώθηση της συμπερίληψης στην εκπαίδευση των μαθητών με προβλήματα όρασης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των 3D εκτυπώσεων, ως πολύτιμα εργαλεία για ισότιμη πρόσβασή τους στη γνώση, πληροφορία και την τέχνη και την σχετική ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού.
Το Μουσείο Αφής με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους συμβάλλει σε αυτή την καινοτόμα και υποσχόμενη προσπάθεια για εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών.
Συντονιστικός Φορέας του έργου είναι ο οργανισμός Conselleria de Educacion, Investigacion, Cultura y Deporte της Ισπανίας ενώ ως εταίροι συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:

1. INSTITUTO ENSENANZA SECUNDARIA CONSELLERIA (Ισπανία)
2. IES BENLLIURE (Ισπανία)
3. 3rd Gymnasium Kifissia (3οΓυμνάσιοΚηφισιάς) (Ελλάδα)
4. FAROS TYFLON TIS ELLADOS (Φάρος Τυφλών Ελλάδας) (Ελλάδα)
5. Museo Tattile Statale Omero (Ιταλία)
6. LIETUVOS DAILES MUZIEJUS (Λιθουανία)
7. Liceo Artistico Edgardo Mannucci (Ιταλία)
8. Hermo Medical Solutions, S.L. (Ισπανία)
9. AYUNTAMIENTO DE VALENCIA (Ισπανία)
Οι επίσημοι ιστότοποι του Προγράμματος είναι: https://erasmusamusing.eu/ https://twitter.com/amusingerasmus

1η ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ AMUSING
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ AMUSING «Adapting Museums for educational Inclusive Goals», το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του την 1η διεθνική συνάντηση των εταίρων στις 19 & 20 Δεκεμβρίου 2019.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος καλωσόρισε τους όλους τους εταίρους από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα κλίμα καλής και δημιουργικής συνεργασίας. Επετεύχθη μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών και καινοτόμων πρακτικών, ενώ οι συμμετέχοντες συζήτησαν, συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν σχετικά με τις υποχρεώσεις τους για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Στόχος είναι, μέσω της τεχνολογίας (3D printing, 3D scanning, 3D design), να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη των ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό και στην τέχνη.

2η ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ AMUSING

Τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε χώρα η 2η διεθνική συνάντηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ AMUSING «Adapting Museums for educational Inclusive Goals» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εταίροι, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σχετικά με το 3D printing και design, σε και συζητήθηκαν περαιτέρω προτάσεις και ιδέες για το πρόγραμμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και η ξενάγηση «Dialogue in the Dark». Η συνάντηση κινήθηκε σε κλίμα καλής συνεργασίας και ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικές προτάσεις και σχόλια.