ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέες Απτικές Ξεναγήσεις

Νέες Απτικές Ξεναγήσεις

Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος προτείνει στους επισκέπτες του ειδικές Θεματικές ξεναγήσεις. Όπως σε κάθε μουσείο έτσι και εδώ ο επισκέπτης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω στοχευμένου ενδιαφέροντος, έχει τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης θεματικής παρουσίασης των εκθεμάτων. Στόχος των θεματικών είναι η απτική διερεύνηση ενός ή παραπάνω έργων τέχνης, με διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί η νοητική εικόνα του εκθέματος που αγγίζεται.

Οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένες θεματικές παρουσιάσεις, βασισμένες κάθε φορά σε διαφορετικά εκθέματα, τα οποία εξιστορούν μια μοναδική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Δείτε αναλυτικές λεπτομέρειες παρακάτω για τις πέντε θεματικές παρουσιάσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής στα ειδικά θεματικά προγράμματα, όπως επικοινωνείτε με την Γραμματεία στο 2109415222. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ραντεβού: 5 άτομα. Κόστος θεματικής: 5€.

1. Η Ακρόπολη και τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας

1. Η Ακρόπολη και τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι που διηγείται και φωτίζει την κοινωνική πολιτική και οικονομική ζωή του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες θα συναντήσουν όχι μόνο κτήρια και ναούς, αλλά και συναισθήματα και πάθη ανθρώπων, που εκφράζονται μέσα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Εκθέματα από το σπουδαίο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως επίσης μακέτες του ιερού βράχου και του περίφημου ναού του Παρθενώνα, αφηγούνται την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Μουσείου Αφής.

2. Ένας μικρός περίπατος στο θέατρο του Διονύσου

2. Ένας μικρός περίπατος στο θέατρο του Διονύσου

Η παρουσίαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του επισκέπτη για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, τον βράχο της Ακρόπολης. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου στη νότια κλιτύ του βράχου, το θέατρο του Διονύσου. Μύθοι για τον θεό Διόνυσο, μαινάδες και σάτυροι που τον ακολουθούν παντού, τα Μεγάλα Διονύσια (η μεγαλύτερη γιορτή προς τιμήν του θεού του κρασιού και του γλεντιού), θα μας βοηθήσουν να ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή και να βρεθούμε εκεί όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά η τραγωδία, εκεί όπου παίχτηκαν για πρώτη φορά τα αριστουργήματα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

3. Δύο νέοι και ένας ποιητής συνομιλούν

3. Δύο νέοι και ένας ποιητής συνομιλούν

Τα αριστουργήματα της Ηγησώς και του Δεξίλεω μέσα από τα μάτια του Κωστή Παλαμά: “Ναι, δεν αξίζει ο κόσμος χωρίς την Ομορφιά, χωρίς την Λεβεντιά και δίχως την Αρετή” Κωστής Παλαμάς, Ο Ύμνος της ζωής.

4. Η εξέλιξη της γλυπτικής στην αρχαιότητα

4. Η εξέλιξη της γλυπτικής στην αρχαιότητα

Μια σειρά εκθεμάτων που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της γλυπτικής της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως ο Κούρος της Βολομάνδρας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παιδί του Κριτίου από το Μουσείο Ακρόπολης ή ο Δίας του Αρτεμισίου, θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη αγγίζοντάς τα να κατανοήσει την εκπληκτική μετάβαση από το στατικό γλυπτό της αρχαϊκής εποχής, στο εντελώς απελευθερωμένο της κλασικής εποχής και της μετέπειτα ελληνιστικής.

5. Αρχαία αγγεία και συμπόσιο

5. Αρχαία αγγεία και συμπόσιο

Το κάθε αγγείο έχει να μας πει μία ιστορία. Η κάθε μορφή ζωγραφισμένη πάνω του, μπορεί να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να μένουμε εκεί για λίγο, ακούγοντας τη λύρα του Απόλλωνα ή τις συζητήσεις αντρών, που κρατούν έναν κάνθαρο γεμάτο κρασί στο χέρι.

Η πλούσια συλλογή των αγγείων και τα ανάγλυφα μοτίβα φτιαγμένα ειδικά για την απτική διερεύνηση, θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα την καθημερινότητα και τις ανησυχίες των αρχαίων Ελλήνων.